Het leven is zoals je denkt dat het is

Vervormingen

Als je over jezelf en je leven nadenkt zul je jezelf altijd in zekere mate voor de gek houden. Je blik wordt vervormd door de betekenis die je aan een bepaalde persoon of situatie geeft.

Negatieve vervormingen vergroten je stress en kunnen zelfs tot depressiviteit leiden. Als je ze herkent kun je ze omdraaien naar positieve vervormingen.

Alles-of-nietsdenken
‘Ik sta altijd in de file’, ‘Er wordt nooit naar me geluisterd’. Op deze manier maak je problemen groter dan ze zijn. Ga eens op zoek naar grijstinten.

Generaliseren
Generaliseren is het ‘projecteren’ van gebeurtenissen uit het verleden op alle toekomstige gebeurtenissen: ‘Verkopers proberen je iets aan te smeren wat je niet nodig hebt’. Het bijzonder is dat je dan ook alleen maar bevestigingen van dit soort generalisaties ziet!

Een donkere bril opzetten
Iedere positieve gebeurtenis wordt dan overschaduwd door negatieve. Tien dingen gaan goed, maar jij ziet alleen maar dat ene ding dat fout is gegaan. Je vergroot het negatieve en verkleint het positieve.

Gevoel als bewijsmateriaal
Je beschouwt je gevoel over een bepaalde situatie als bewijsmateriaal in plaats van dat je objectief naar de feiten kijkt: ‘Ik voel me compleet machteloos, dus ben ik niet in staat om mijn probleem op te lossen.’

Zo hoort het
Hierbij laat je je leiden door (rigide) regels. Je eigen regels of die van een ander, maar ze moeten in ieder geval altijd worden gevolgd. Je mist de flexibiliteit om te zien dat verschillende omstandigheden om verschillende acties kunnen vragen.

Etiketjes plakken
Hierbij beoordeel je alle situaties als goed of fout. ‘Hij is een eikel.’’Zij is een kanjer.’ ‘Ik ben een stuk onbenul.’Dit maakt dat je jezelf en anderen niet ziet zoals ze nog meer zijn.

Bron: www.confront.nl

OPSTAAN

Sta op voor jezelf, voor je idealen, voor je dromen.

Ik loop met je mee en samen kunnen we kijken naar wat je tegenkomt…

Gratis telefonisch spreekuur

  • Geen evenementen

Evenementen

Waar gaat het werkelijk om voor jou, wie ben je, wat wil je en hoe kun je dat bereiken?